Szociális lakásokat 2, és nem 20 éven belül!

Akár bérelni, akár vásárolni szeretne, a lakások egyre drágulnak. Románia a legrosszabb helyen áll az EU-ban ebben a tekintetben: nálunk van a legtöbb túlzsúfolt lakás és a jövedelmekhez képest itt a legmagasabbak a lakhatási költségek! 

Miért? A helyi önkormányzatok mélyen elhanyagolták jogi szerepüket abban, hogy szociális lakásokat biztosítsanak azoknak, akiknek szükségük van rá, vagyis az átlagjövedelem alatti bevétellel rendelkező embereknek. Legtöbben azonban ebben a helyzetben találjuk magunkat. 

Követeljük a bukaresti, kolozsvári és temesvári önkormányzatok tanácshatározatát a helyi közigazgatás azon kötelezettségére vonatkozóan, hogy a kérelmezéstől számított legfeljebb 2 éven belül szociális lakást biztosítson minden jogosult polgár számára. 

Írja alá a városával kapcsolatos petíciót lent!

Miért van szükség önkormányzati szociális lakásokra?

A városok fejlődnek, és velük együtt a megélhetési költségek is óriási mértékben emelkednek. Egyes társadalmi kategóriák számára a probléma észrevétlen maradhat, de mi történik a többiekkel? Mi történik az átlagjövedelemmel rendelkező és annak felét bérleti díjakra és törlesztőrészletekre költő anyákkal, nagybácsikkal, barátokkal és rokonokkal, akik a mindennapi megélhetésért küzdenek? 

Különösen most, a világjárvány kontextusában mozgósítanunk kell magunkat a több százezer emberért, akik prekárius körülmények között élnek, folyamatosan kockáztatva egészségüket. Együtt kell felkészülnünk arra a pillanatra is, amikor a gazdasági válság miatt sok munkahely megszűnik, képtelenné téve számtalan ember számára a lakásköltségek (bérleti díj vagy hitel) kifizetését. 

Ennek a globális kihívásnak a leküzdése érdekében meg kell oldani a lakhatási válságot. A megfelelő és a jövedelem szempontjából megfizethető lakhatásnak nem távoli álomnak kell lennie, hanem valóságnak, legfeljebb 2 éves futamidővel!

Mit jelentenek a szociális lakások és kinek van erre joga?

A szociális lakások köztulajdonban levő ingatlanok, amelyeket támogatott bérleti díjakkal utalnak ki magánszemélyeknek vagy családoknak, akiknek gazdasági helyzete nem teszi lehetővé a saját lakáshoz való hozzáférést vagy a piaci feltételek mellett lakás bérlését. 

Az állampolgárok akkor igényelhetnek szociális lakást, ha jövedelmük nem haladja meg az átlagbért.

Jelenleg mi a probléma a szociális lakosákkal?

A szociális lakásokhoz való hozzáférés korlátozott, bonyolult formalitások szükségesek hozzá, illetve a kérvényezők közül sokan évről-évre át kell vergődjenek az éves dosszié összeállításának bonyolult folyamatán, arra kényszerülve, hogy akár 20 évet is várjanak egy lakásra.

Hogyan tudjunk megoldani a problémát és mit kérünk a leendő tisztviselőktől?

  • Kérjük, hogy a polgármesteri, alpolgármesteri és helyi tanácsosi pozíciókra újonnan megválasztott személyek megfelelő közszolgáltatásokat nyújtsanak, amelyek magukban foglalják a helyi igényeket kielégítő és az önkormányzat kötelezettségei közé tartozó szociális lakásállomány biztosítását.
  • Kérjük, hogy a közigazgatás a lakhatás problémájában érdekelt legyen és innovatív megoldásokat találjon az állampolgárok egyik legnagyobb problémájára: az ingatlanpiaci lakások túlzott és folyamatosan növekvő költségeire.
  • Kérjük, hogy a közigazgatás, a lakásügyi törvénynek és a közigazgatási törvénykönyvnek megfelelően, hozzon döntéseket a szociális lakásalap megvalósítására, akár új építésekkel, akár a meglévő épületek rehabilitációjával, annak érdekében, hogy a jogosult állampolgároknak a lehető legrövidebb időn belül szociális lakhatásokat kínálhassanak.

Segítenél? Kapcsolódj be! Írd alá a petíciót és add tovább!

Miért fontos, hogy aláírd?

A jövőben megválasztott tisztviselők felelőssé tétele annak érdekében, hogy senkit sem hagyjanak megfelelő lakhatás nélkül, azáltal, hogy innovatív megoldásokat találnak, amelyek minden jogi eszközt alkalmaznak a lakásválság megoldására. 

Mivel a Covid-19 járvány megmutatta, mennyire kiszolgáltatottak vagyunk mindannyian, és hogy csak szolidaritás révén lehet a város igazán mindenkié. 

Mivel a lakhatás elsődleges szükséglet, és a lakhatáshoz való jog egyetemes emberi jog. Otthon gondoskodunk az egészségünkről és erőt gyűjtünk a munkához, a tanuláshoz és a társadalmi részvételhez. Ehhez először is megfelelő és a jövedelemhez képest megfelelő lakásra van szükség.