Coordonăm politica locativă a trei orașe europene – Ce trebuie să facă guvernele în continuare

de Ian Brossat, Lucía Martín, Tom Copley 

03.06.2020

Alături de orașele din întreaga lume, Barcelona, ​​Londra și Paris se confruntă cu o criză devastatoare de sănătate, care afectează fiecare aspect al economiei și societății noastre. Impactul Covid-19 este cu atât mai periculos, deoarece adâncește criza locativă preexistentă.

În 2018, orașele noastre s-au reunit la Națiunile Unite pentru a denunța criza locuirii care afectează orașele din întreaga lume. Declarația „Orașe pentru locuințe adecvate” pe care am semnat-o cu toții a enumerat numeroși factori care ne puneau în pericol obiectivul nostru de a asigura orașe „echitabile, inclusive și juste”. Acestea includeau o lipsă de finanțare națională și de stat, dereglementarea pieței, puterea tot mai mare a corporațiilor globale și concurența crescută pentru imobile rare. Toate aceste probleme au fost agravate de pandemia coronavirusului.

S-au făcut unele lucruri pentru atenuarea impactului Covid-19 asupra sectoarelor locative ale orașelor noastre. În Franța, Spania și Marea Britanie, guvernele naționale au interzis evacuările în timpul pandemiei și cu toții am depus eforturi enorme pentru a oferi spații de cazare temporare pentru persoanele fără adăpost, cu peste 700 de persoane cazate la Barcelona, ​​1500 la Paris și 1400 la Londra. O serie de scheme de subvenționare sunt înființate pentru a ajuta gospodăriile să suporte primele efecte economice ale crizei. Cu toate acestea, chiar dacă aceste măsuri au ajutat pe termen scurt, trebuie să se facă mult mai mult pentru a proteja gospodăriile de impactul pe termen lung.

Pentru a preveni dislocarea, trebuie consolidate măsurile de protecție a chiriașului și sprijin financiar. Criza actuală nu ar trebui să fie un pretext pentru a înclina balanța în favoarea investițiilor speculative, ci o oportunitate de a construi o plasă de siguranță mai puternică pentru chiriași. Solicităm mai multe puteri legale pentru reglementarea pieței imobiliare și sporirea asistenței sociale pentru a lupta împotriva speculațiilor și pentru a asigura o mai mare siguranță a chiriașilor.

Oprirea actuală asupra evacuărilor a demonstrat ceea ce pot face guvernele atunci când pun viața oamenilor pe primul loc. Solicităm tuturor nivelurilor guvernului să colaboreze la un plan pentru a evita un val masiv de evacuări după terminarea moratoriilor. Este urgent să găsim soluții juste pentru chiriașii și proprietarii de case care au acumulat datorii de chirii și credite ipotecare ca urmare directă a focarului Covid-19.

De asemenea, solicităm guvernelor naționale să ofere mai multe resurse pentru consolidarea fondului de locuințe publice și non-profit pentru a ne asigura redresarea economică. Orașele trebuie să joace un rol important în furnizarea stabilă de locuințe accesibile, atât prin construcții noi, cât și prin conservarea și modernizarea stocului existent, precum și în promovarea dezvoltării economice locale.

Măsurile de urgență, cum ar fi mobilizarea temporară a camerelor de hotel și a locuințelor pentru persoanele fără adăpost au arătat că este posibilă rezolvarea locuirii fără adăpost în orașele noastre. Pentru a face această schimbare permanentă, avem nevoie de servicii publice finanțate corespunzător și de sisteme de asistență socială care să prevină locuința și să asigure că nimeni nu trebuie să rămână fără adăpost.

Există, de asemenea, o oportunitate în transformarea cazărilor turistice subutilizate în locuințe accesibile pe termen lung pentru rezidenții noștri. Solicităm implementarea reglementărilor și finanțarea corespunzătoare pentru a face acest lucru.

Orașe din întreaga lume colaborează pentru a împărtăși cunoaștere și a găsi soluții pentru urgența locativă cu care ne confruntăm cu toții. Aceste probleme au fost discutate la un seminar online din 22 mai organizat de rețeaua guvernelor locale United Cities and Local Governments. Este clar că avem nevoie de implicarea tuturor nivelurilor de guvernare, de la Uniunea Europeană la statele naționale, pentru a rezolva nevoile și provocările specifice cu care ne confruntăm. Criza actuală reprezintă atât o provocare enormă, cât și o oportunitate de a lucra în întregul spectru politic, în parteneriat cu societatea civilă și sectorul privat, pentru a garanta dreptul la locuințe adecvate pentru toți. Guvernele locale din întreaga lume vor continua să facă tot ce pot pentru a realiza acest lucru.

Ian Brossat este viceprimarul locuințelor la Consiliul Local din Paris din Franța.

Lucía Martín este consilier pentru locuințe la Consiliul Local Barcelona din Spania.

Tom Copley este viceprimarul pentru locuințe și dezvoltare rezidențială la Autoritatea Greater London din Marea Britanie.

Traducere de Căși Sociale Acum! din

www.citymetric.com/fabric/we-run-housing-policy-three-european-cities-heres-what-governments-must-do-next-5167

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *