În 17 decembrie 2018, comemorăm 8 ani de la evacuarea de pe strada Coastei a 350 de persoane de etnie romă. Solidaritatea cu evacuații de peste tot ne scoate în stradă în fiecare an. Anul acesta, revolta față de diversele forme ale nedreptății locative ne unește.
Pentru că:
· locuirea a devenit marfă scumpă din care băncile, fondurile de investiții și dezvoltatorii imobiliari scot un profit ușor și rapid, totul în detrimentul cetățenilor, care în fiecare an sunt forțați să plătească prețuri tot mai ridicate pentru condiții tot mai precare. Nu e o mândrie faptul că orașul Cluj a devenit cel mai scump municipiu din țară, ci un simptom al unei probleme care afectează tot mai mulți clujeni. În timp ce o mână de speculanți profită, nouă ne este tot mai dificil să ducem o viață decentă aici.
· multe cartiere vechi ale Clujului sunt dominate azi de șantierele pentru profit ale dezvoltatorilor imobiliari. Locuințele vechi dispar și împreună cu ele și vechii locatari. Micii proprietari își vând proprietățile către marii investitori; chiriașii de la privat care nu pot ține pasul cu chiriile mari încep să își caute chirii în periferii; chiriașii ale căror contracte expiră în locuințele din vechiul fond de stat sunt supuși și ei unor presiuni de a părăsi zona; ocupanții unor terenuri sau spații locative goale din motiv de lipsă de alternativă sunt evacuați de autoritățile publice.
Vrem case pentru oameni, nu pentru profit!
· în Cluj, doar 1.3% din fondul de locuințe sunt locuințe fond de stat. Anual se depun în jur de 400 de cereri de locuințe sociale, iar primăria distribuie doar câteva, cele eliberate prin evacuare. Avem nevoie de locuințe publice, pentru că ele asigură dreptul la locuire pentru toți și contribuie la reducerea presiunii de pe piața imobiliară. Locuințele publice sunt soluție la criza locuirii.
· orice evacuare care transformă oamenii în persoane fără locuințe adecvate este ilegitimă. Ești evacuat/ă de bancă? Sau de proprietarul privat? Sau de primărie? Cei care ocupă un spațiu fără acte, fac asta pentru că nu au alternative, primăria Cluj-Napoca îi face neeligibili pe viață la locuință socială. Vrem un Cluj fără rasism și fără evacuări.
· prețul chiriilor din Cluj a luat-o razna. Proprietarii și agențiile imobiliare au speculat creșterea populației orașului din ultimii ani pentru a-și maximiza profitul pe termen scurt. În lipsa intervenției municipalității, piața chiriilor a dus la împovărarea tot mai serioasă a chiriașilor. Solicităm drepturi pentru chiriași!
· în Cluj studiază în jur de 80000 de studenți, din care doar 14000 au acces la un loc în cămin. Lipsa locurilor în cămine împinge studenții către chirii private. Tot mai mulți trebuie să muncească în timpul studiilor pentru a-și permite să locuiască în Cluj. Vrem un oraș universitar cu cămine!
Ridică-te și tu împotriva nedreptăților care ți se întâmplă. Luptă pentru dreptul de a locui în condiții adecvate și de a nu fi exploatat(ă) atât la locul de muncă, cât și de cei care fac ca prețurile locuințelor să devină exorbitante. Solidarizează-te cu toți/toate cei/cele care suferă efectele crizei locuirii. Doar împreună putem transforma orașul. Orașul e al tuturor! E un drept, nu un privilegiu!
Haide luni, 17 decembrie, la clopot pe Eroilor. De la ora 18.00 lansăm nr. 6 al “Cărămida. Ziarul dreptății locative”. Comemorăm evacuarea din 2010. Ne facem auzite mesajele.
Evenimentul este susținut de Căși sociale ACUM!, Ⓐcasă, Asociația Chiriașilor Cluj, Asociația Romilor de pe Coastei, Blocul pentru Locuire, a szem